Emmin (ihana) elämä löytyy nyt Wordpressistä. Selaimesi siirtyy sinne automaattisesti ihan hetken kuluttua.

Jos automaattinen uudelleenohjaus ei toimi, klikkaa itsesi osoitteeseen http://emminuorgam.wordpress.com/ ja päivitä kirjanmerkkisi.

keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Ekologinen joulu?

On ihmisiä joiden mielestä puhuminen joulusta ekologisena juhlana tai edes väittäminen että itse olisi kovinkin ekologinen kuluttaja, on hurskastelua. Toisten mielestä se taas voi olla sitä. Ekologinen siis.
Jorman mielestä minulla on liikaa aikaa kun ehdin pohtia tälläisiä. Ajatus kuitenkin pulpahti päähän kun ostin ensimmäisen lahjan divarista ja aikaisemmin päivällä oli puhuttu siitä, mikä on sopiva joululahja ja mikä ei.

Turhaa tietoa:
Iltasanomien joululahjakoneen mukaan paras joululahja äidilleni olisi kynttilä tai Britney Spearsin uusin levy; kuka kumma tuon koneen on tehnyt? Queer Eye, 13-vuotias saparopää, tai pahimmassa tapauksessa kumpikin. Kone on siis melkein yhtä huuhaata kuin kuukauden takaiset vaalikoneet. Mutta ei siitä sen enempää.

Työpaikkaruokalassa kävimme keskustelua (väittelimme) siitä, onko 1000 euron kannettava tietokone hyvä vai huono lahja. Itse olin puolueeton (tietysti, enhän halua olla eri mieltä tai suututtaa ketään) mutta kaksi työkaveriani olivat eri mieltä. Sinänsä jännittävää, ei olisi uskonut että väittelyyn tarvitaan kaksi eri mielipidettä.

Any case, toinen osapuoli oli sitä mieltä, että tietokone on persoonaton, kallis ja huono lahja kun taas toinen ajatteli sen olevan mainio lahja; muuta ei sitten tarvitsekaan ostaa. Ja totta tosiaan, asialla on kaksi puolta.

Kannettava tietokone, ilman oheiskrääsää ja paperiin käärittyjä konvehteja, on oikein mainio lahja jos asiaa haluaa ajatella kuluttamisen kannalta. Tietokone kannattaa ostaa koska

A) Yksi lahja on ekologisempaa kuin kymmenen
B) Tietokone on kestävä lahja, koneen käyttöikä on kuitenkin useita vuosia
C) Se kuuluisa markkinatalous pysyy elossa kun mällätään tuhansia euroja yhteen juhlaan

Kuitenkaan ei voi olla miettimättä

A) Paljonko yhden tietokoneen valmistus kuluttaa energiaa ja ympäristöä?
B) Onko sittenkään järkevää käyttää hillittömiä määriä rahaa yhden päivän takia?
C) Menettääkö joulu merkityksensä kaiken sen rahan kulutuksen myötä? Tai mikä ylipäänsä on joulun merkitys?

I know, minulla on liikaa aikaa. Olen myös tänään viettänyt tehokasta työaikaa turhaatietoa.net sivustolla (tehden tietysti empiiristä tutkimusta töihin liittyen) ja miettinyt miksi suomalaiset elokuvantekijät Lauri Törhösen johdolla ovat kokoontuneet Paasitornissa? Onko elokuvanteko vain vasemmistolaisten hörhöilyä?

Pitäisi kai hankkia sisältöä elämälleen, kuten:

- Navajointiaanien kielessä, ei ole lainkaan kirosanoja. Silti heillä on puhtaalla navajokielellä yli 200 nimeä erilaisille autonosille.
- Vanhan juutalaisen lain mukaan työläiset eivät saaneet rakastella kuin kahdesti viikossa. Työttömät saivat harrastaa seksiä päivittäin.
- Kaksintaistelu on laillista Paraguayssa, kunhan molemmat osapuolet ovat rekisteröityneitä veren luovuttajia.
- Englannissa on laitonta harrastaa anaaliseksiä.
- Kanadassa on lailla kiellettyä heittää elävää hirveä lentokoneesta.
- Kokoon verrattuna merirokon siitin on isoimpia: 5 senttiä pitkä, mutta koiras kasvaa vain 0,5 cm:n pituiseksi.

2 kommenttia:

Sini kirjoitti...

Mutta eikö olekin niin, että se on aivan sama, milloin sen tietokoneen ostaa, kun se on kuitenkin yletöntä tuhlaamista? Joten miksei sitten ostaisi sitä jouluna?

Ehdotin äidille, että jos se ei saiskaan muuta kuin että mä ostaisin sen puolesta AIDS-testejä raskaana oleville afrikkalaisille äideille. Se olisi ollut ekologista. Tietenkään äitini ei lämmennyt sille. Itsekäs ihminen. Hyi hyi.

Emmi Nuorgam kirjoitti...

Mä ostin äidille äitienpäivänä puita kehitysmaihin. Olen tullut siihen tulokseen, että kaikkea muuta sillä on, enkä voi jokaiseksi lahjaksi ostaa kirjaa kun ei niitä ehdi Erkkikään lukemaan.
Niin ja siis annoinhan mä myös kukkia. Ja äiti oli iloinen.