Emmin (ihana) elämä löytyy nyt Wordpressistä. Selaimesi siirtyy sinne automaattisesti ihan hetken kuluttua.

Jos automaattinen uudelleenohjaus ei toimi, klikkaa itsesi osoitteeseen http://emminuorgam.wordpress.com/ ja päivitä kirjanmerkkisi.

tiistai 26. toukokuuta 2009

Jotain suurta, mahtavaa ja ainutkertaista - vain Ylöjärvellä!

Otto-oikeus on kyllä hieno asia. Ja lautakunnat. Ja demokratia.

Otetaan täysin kuvitteellinen tilanne; entinen sosiaalidemokraatti, sanotaan nyt vaikka piirin puheenjohtaja, valitaan kaupunginjohtajaksi. Kaupunginjohtajana hän luovuttaa puoluekirjansa pois ja alkaa johtaa kaupunkia puolueettomasti. Johtaa, ei tehdä politiikkaa. No, kun kaupunkiin poliittisesti valittu lautakunta, valtuusto tai muu luottamushenkilöistä koostuva elin tekee politiikkaa omien arvojensa (sattumalta myös heitä äänestäneiden kuntalaisten arvojen) mukaan, kaupunginjohtaja suuttuu ja näyttää että mistä se kana oikein kusee.

Ja tällöin astuu otto-oikeus peliin.

Ylöjärvellä on tehty päätös, että kaupungin henkilöstön lomautuksia ei säästöjen vuoksi tehdä, vaan raha revitään jostain muualta. On kuitenkin olemassa yksi hallintokunta jonka kuluista 95% on henkilöstökuluja ja nipistämisestä tulee vaikeaa; sivistysosasto.

Koulutuslautakunta teki aiemmin keväällä jo 500 000 euron supistukset, mutta ei täysin suostunut virkamiesten esitykseen tuntikehyksen leikkaamiseksi. Kokoomusryhmä ei voi tähän suostua ennen kaikkea siitä syystä, että tuntikehyksen leikkaaminen tarkoittaisi ryhmäkokojen suurenemista (sotii oman puolueen hallituspolitiikkaa vastaan) eikä siksi, että koulutus ja sivistys on yksi tärkeimmistä arvoistamme, eikä sen laatua tietoisesti tule heikentää.

No, virkamiehet suuttuivat ja päättivät että 200 000€ supistukset on tehtävä. Mitä silloin tekee kaupunginjohtaja? Esittää kaupunginhallitukselle, että kh käyttää otto-oikeuttaan ja palauttaa asian uudelleen (asiantuntijatahon) lautakunnan käsiteltäväksi. Toisella kerralla myös panokset kovenevat: joko leikataan tuntikehystä lisää tai opettajat lomautetaan 5-7 päiväksi. (Kuulostaako etäisesti erään oppositiopuolueen rahat tai henki -politiikalta?)

Tuntikehysasia on loppuunkäsitelty, joten lomautuspäätösesitys jää jäljelle. Tähänkään koulutuslautakunta ei voi suostua, ja syitä on useita:

1) Perustuslaissa määrätään, että oppilaiden on saatava opetussuunnitelman mukaista opetusta jokaisena koulupäivänä.

2) Jos koulussa ei ole opettajaa, on opetuksen saaminen mahdotonta.

3) Aiemmat supistukset sisälsivät päätöksen siitä, ettei sijaisia palkata.

4) Mikäli yhdellä opettajalla on 2 tai 3 luokkaa hoidettavana, kukaan ei saa kunnollista opetusta.

5) Kuka vastaa, jos luokassa jossa ei ole opettajaa, sattuu jotain?

6) Koko loppulukuvuosi menee sekaisin jos oppilaat ovat vailla opetusta puolitoista viikkoa.

7) Opettajia ei voida lomauttaa kesällä, koska silloin he jäisivät ilman palkkaa työstä, jonka ovat jo tehneet. Opettajien palkanlaskentamatematiikka on siis


kuukausipalkka X kerrotaan 9 (opetuskuukausien lukumäärä) ja jaetaan 12 (kuukausien määrä) => jokaisessa kuussa, myös loma-aikoina, maksetaan tietty summa Y palkkaa


8) Ylöjärvellä perusopetuksessa olevan oppilaan hinta kaupungille on 6159€ vuodessa. Tämä tekee siis 20 355 495€ vuodessa, kun perusopetuksessa on tällä hetkellä 3305 oppilasta. Valtio tukee Ylöjärveä tänä vuonna 6291€ per oppilas, eli se tekee 20 791 755€ vuodessa. Kun harrastetaan vähän matematiikkaa, kunta nettoaa pelkillä määrärahoilla 436 260€. Tätähän ei siis kenellekään saa kertoa.

9) Ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitettua tukea on saatu jo 80 000€ vuonna 2009.

10) Koska perusopetuksen oppilasmäärä nousee sadalla oppilaalla syksyllä 2009, saa Ylöjärvi 150 000€ tukea tälle syksylle (yhteensä tuen määrä tulee olemaan 600 000€.

Allekirjoittaneen päähän ei nyt vaan millään mahdu se, että miksi ne 200 000€ säästöt täytyisi vielä tehdä. Tässä voidaan nyt vedota siihen, että kaikkien hallintokuntien täytyy tehdä samat säästöt eikä ketään saa kohdella eri tavalla. Mutta entä silloin kun hallintokuntien kulurakenne on aivan erilainen? Ja miksi aina ensimmäisenä säästetään lapsilta? Aivan järjetöntä.

Tänään on kuitenkin koulutuslautakunnan kokous, jossa kokoomusryhmä aikoo jättää muutosesityksen:

Koulutuslautakunta haluaa turvata oppilaiden oikeuden saada perustuslain määräämää, opetussuunnitelman mukaista opetusta jokaisena koulupäivänä. Koulutuslautakunta ei pysty säästöohjelmassa asetettuun tavoitteeseen, koska oppilasmäärän kasvun takia tuntikehystä ei voida leikata enää lisää.
Jotta emme joudu toteuttamaan oppilaan oikeuksia vahingoittavia opettajien lomautuksia ja voimme säilyttää perusopetuksen laadun edes kohtuullisella tasolla, esitämme kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että sivistysosastolle myönnetään 200 000 euron lisämääräraha säästövajeen kattamiseksi kesäkuun valtuuston kokouksessa.


Mutta se otto-oikeus. Kaupunginjohtajan otto-oikeus on vielä käyttämättä. Tänään nähdään mitä virkamiehistö tekee, jottei lautakunta alkaisi taas hyppiä silmille.

Ps.

Ehdotuksia säästötoimenpiteiksi:

- Kaupunginhallitus jättää Bremenin ryyppäysreissunsa väliin
- Valtuustoa ei enää tänä vuonna raahata virkistäytymään/huvittelemaan/tutustumaan mihinkään Jumalan selän taakse; kaiken tämän voi tehdä Ylöjärvelläkin
- Asiantuntijatahoiksikin joskus tituleeratut lautakunnat lopetetaan, jotta ne eivät häiritse virkamiesten töitä



EDIT: Muutosesitystä ei otettu sivistystoimenjohtajan päätösesitykseksi, joten asiasta äänestettiin. Äänestystulos JAA 0 - EI 12, kun JAA oli sivistystoimenjohtajan esitys ja EI kokoomusryhmän tekemä muutosesitys. Hip hei hurei!
Nyt jännitetään enää kaupunginhallituksen ensi maanantaina olevaa kokousta.

2 kommenttia:

Sini kirjoitti...

Dear God I love you!

Varaudu lynkkaukseen :D

Emmi Nuorgam kirjoitti...

<3