Emmin (ihana) elämä löytyy nyt Wordpressistä. Selaimesi siirtyy sinne automaattisesti ihan hetken kuluttua.

Jos automaattinen uudelleenohjaus ei toimi, klikkaa itsesi osoitteeseen http://emminuorgam.wordpress.com/ ja päivitä kirjanmerkkisi.

keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Mikä sinusta pitäisi tulla isona?

Hesari ja Taloussanomat uutisoivat maanantaina, että jos nuori opiskelija haluaa tulevaisuuden, niin missään nimessä hänen ei pidä opiskella mediaa tai taidetta. Muistaakseni myös silloin kun itse valmistuin lukiosta, oltiin vahvasti sitä mieltä ettei sillä elä ja teen elämäni suurimman virheen kun haen opiskelemaan elokuvatuottajaksi. Kummasti vain suurin osa omasta koulustani valmistuneista on töissä alalla eikä kukaan toistaiseksi ole nälkään kuollut.

Tuutorina ja ainejärjestön puheenjohtajana on melko monta kouluesittelyä tullut pidettyä lukio/ammattikoululaisille, ja muistaakseni ainakin viimeisen vuoden ajan niissä kalvosarjoissa on lukenut että media-alalle meidän koulusta valmistuneista työllistyy 80%. Mistä tämä haloo siis johtuu?

On Taloussanomilta aivan järjetöntä valehtelua tehdä taulukoita, joissa vuoteen 2020 mennessä liiketalouden ja kaupan alalla yliopistopohjaisilla on 1160 AMK-pohjaisilla on 3890 työpaikkaa vapaana. On varmasti, jos tradenomiksi tai muuksi maisteriksi itsensä opiskellut haluaa kaupan kassalle töihin! En voi vaan tajuta, että miksi asiat täytyy esittää aivan käsittämättömässä valossa. Myyjäksi pääsee vähän vähemmilläkin opinnoilla, niin minkä takia nuo ihmiset ohjataan korkeakouluun saamaan tutkinto jolla voi kirjaimellisesti pyyhkiä persettä silloin, kun tulevaisuuden suunitelmissa ei ole mitään sen suurempaa?

On suuri julkinen salaisuus, että esimerkiksi Tamkissa liiketalouteen otetaan vuosittain opiskelemaan hirvittävä määrä opiskelijoita jotka, yllätys yllätys, eivät valmistu koskaan. Nämä tradenomiopiskelijat tulevat kouluun siksi, että sinne on naurettavan helppo päästä, tulonsiirtoja ei voi lukiosta valmistumisen jälkeen saada jos ei hae X määrään oppilaitoksia ja ennen kaikkea siksi, että siirryttäessä yliopistoon he ovat ehtineet jo tehdä opintoja jotka voi hyväksilukea siellä.

Hyvällä omalla tunnolla voin sanoa ainakin sen, että suurin osa meidän opiskelijoistamme todella, todella pitää alastaan ja työllistyy sille. On aivan eri asia, että tekeekö sitä freelancerina, työntekijänä, yrittäjänä vai koko lopun ikäänsä vai ei, mutta surkeilla työllistymisnäkymillä on turha pelotella tämän kevään hakijoita. Itse henkilökohtaisesti uskon siihen, että jokaiselle hyvälle tyypille ja työntekijälle löytyy kyllä töitä.

Ja miksi muille löytyisikään? Uskon myös siihen, että jokainen on hyvä jossain. Taloussanomien jutussa mainitaan aloja "joilla vain kovat pärjäävät". No entä sitten? Tietysti on aloja joilla vain "kovat" pärjäävät. Miksi niiden pehmeiden (?) pitäisi sillä alalla sitten ollakaan töissä? Jos suomalainen peruskoulujärjestelmä millään tapaa opettaisi lapsia ajattelemaan itsenäisesti ja kriittisesti ja antaisi lapselle mahdollisuuden kehittää omia hyviä puoliaan, huolimatta siitä onko se hyvä puoli äärettömän tarkka ristipistokäsi vai kerrasta kvartaalitalouden salat ymmärtävä lapsinero, emme olisi tilanteessa jossa kouluttaudutaan täysin väärälle alalle ja mennään yliopistoon koska niin kuuluu tehdä!

Täten toivotankin siis ilolla kaikki hyvät tyypit opiskelemaan mediaa tai taidetta! I <3 TTVO.

0 kommenttia: