Emmin (ihana) elämä löytyy nyt Wordpressistä. Selaimesi siirtyy sinne automaattisesti ihan hetken kuluttua.

Jos automaattinen uudelleenohjaus ei toimi, klikkaa itsesi osoitteeseen http://emminuorgam.wordpress.com/ ja päivitä kirjanmerkkisi.

maanantai 2. maaliskuuta 2009

Ympäröivän maailman ultimaalinen ymmärrys

Paransin tänään maailmaa Stefan Weckströmin, Viljakkalan Kokoomuksen ja äärettömän fiksun kunnallispoliitikon kanssa ja ymmärsin mistä tässä maailmassa on kyse. Ei hätää, en paljasta sitä kuuluisaa Elämän Tarkoitusta, vaan kerron miksi politiikka on sellaista harmaata höttöä kuin se on.

Kuten jo mainitsinkin, koulutuslautakunnan kokouksessa huomenna eletään taas jännittäviä aikoja kun päätöksiä tehdään vähän sinne päin. Käytännössähän kukaan ei tiedä mitä tuntikaavion leikkaaminen tarkoittaa, vaan lautakunnalle näytetään lukuja, joita yksikään maallinen ihminen ei ymmärrä; henkilökohtaisesti en ainakaan pysty käsittämään 100 000 ja 1 000 000 eurossa muuta eroa kuin kolme nollaa. Ja kun supistuksiin ja säästöihin saadaan tarpeeksi monta nollaa, voidaan olla tyytyväisiä ja taputella toisia selkään. Siitähän kunnallispolitiikassa on kyse, selkään taputtelusta.

Yleinen ongelma on, etteivät puolueet eroa toisistaan kuin periaateohjelmien pilkkujen määrällä. Tämä pätee niin valtakunnalliseen kuin kuntatason politiikkaankin. Halutaan olla ystäviä kaikkien kanssa, halutaan saada äänestäjiä vähän joka puolelta ja ollaan joka asiassa ehdottoman ehkän kannalla. Niin paradoksaalista kuin se onkin, niin sekä poliitikot että äänestäjät ovat tähän tyytyväisiä eivätkä uskalla edes toivoa enempää. Olisihan se vähintään poliittinen itsemurha olla jostain asiasta jotakin mieltä, ja vielä eri mieltä kun demarit tai persut. Nyt kun hallitus on yrittänyt tehdä omanlaistaan politiikkaa, työmarkkinajärjestöt älähtävät; ei näin ennenkään ole voitu toimia.

Samalla kun ollaan kaikesta samaa meiltä, tai korkeintain ehkä jotakin mieltä, ajatellaan päätöksiä yksittäisinä ratkaisuina jotka eivät korreloi keskenään. Ei pystytä ymmärtämään että kun otetaan paikasta X pois summa Y rahaa, se vaikuttaa suoraan ammattiryhmän Z palkkoihin. Tai kun otetaan tuntikehyksestä pois määrä F pois tunteja ja lomautetaan määrä G opettajia/apuopettajia, kasvavat ryhmäkoot määrän N ja opetuksen laatu kärsii määrän H.
Tiedättekö sellaiset laput jotka hevosille laitetaan silmille, jotteivat ne häiriinny ympäröivästä maailmasta? Sellaiset laput silmillä Ylöjärven kunnallispoliitikot marssivat eteenpäin, yhtenä rintamana, jottei kellekään tule suru puseroon. Ja vaikka tulisikin, niin ei väliä, suru on yleensä jonkun muun kuin valtuuteun puserossa ja sillähän ei ole tuon taivaallisen väliä.

Vantaan entinen kaupunginjohtaja on kuulemma aikanaan neuvonut luottamushenkilöitä tekemään rohkeita ratkaisuja ja päätöksiä, mutta tämä on päässyt ainakin Ylöjärven päätöksenteossa unohtumaan. Kuten myös se, että vaalilla valitut luottamushenkilöt ovat niitä, jotka päätökset tekevät ja virkamiehet tanssivat sitten sen mukaan. Siinä Täydellisessä Maailmassa siis.

7 kommenttia:

Leena Joensivu kirjoitti...

Rohkeista ratkaisuista, olen kanssasi samaa mieltä, että se uimahallin pefletti on ihan huippuleikkaus. Tulee vaan mieleen, että sen leikkauksen on totta totisesti tarkoitus vaikuttaa jokaiseen asiakkaaseen. Se on rohkea ratkaisu, varsinkin kun ajattelee vaikutuskohtaa. Nyt onkin sitten mielenkiintoista tietää, paljonko on pefleteillä säästösopimuksen tuotoksi suunniteltu tässä rohkean päätöksen tuloksena.


Mielestäni politiikan teon perustarkoitus ei ole olla eri mieltä, vaan hakea yhdessä yhteistä ratkaisua ja silloin niistä ratkaisuista ei kenenkään mielestä tule parhaita vaan aikahyviä, joihin enemmistö voi tyytyä.

Toinen asia on sitten, kun pitää vielä sopia yhteisestä väylästä jolla mennään kohti tavoitetta, silloin vaan kaikki muuttuu vielä väljemmäksi sillä silloin johdetaan laajoja kokonaisuuksia, siitä kirjoitin omassa blogissani.
Jos sinne väylälle eli strategiaan sitten mahtuu peflettisäästöt, on kyllä virkamiehen valmistelu ja lautakunnan tärkeysjärjestys asioille on jotain muuta kuin asiakaskeskeisyyttä
terveisin Joensivun Leena

Emmi Nuorgam kirjoitti...

Olet aivan oikeassa, ei ole ihannetilanne että kaikki olisivat eri mieltä keskenään, mutta olisivat edes järjestelmällisesti jotain mieltä.

Kaikkien ryhmien olisi pitänyt heti vaalien jälkeen, mielellään jo ennen vaaleja, istua alas ja miettiä yhdessä millainen Ylöjärvi heillä on tavoitteenaan. Sen jälkeen olisi pitänyt miettiä selkeät pelisäännöt siihen, mitä ollaan valmiita tekemään ja mistä taas ei tingitä. Nyt kun sellainen tarkka toimintasuunnitelma puuttuu, tai sitä ei ole kunnolla sisäistetty, niin ns. sammutellaan akuutteja paloja siellä täällä. Yhtään paloa ei saada kunnolla sammutettua kun jo rynnätään uuteen paikkaan hötkyilemään uuden palon kanssa.

Joku voisi olla sitä mieltä, ettei se ole valtuuston tehtävä sammuttaa niitä pieniä paloja, vaan antaa lautakunnalle ja virkamiehille välineet siihen. Itse ajattelen vähän toisin; ovatko valtuuston motiivit vilpittömiä jos ei haluta sisäistää omien päätösten merkitystä ja keskitytään vain niihin suuriin linjoihin? Mielestäni ei ole perusteltua tehdä päätöksiä vain suurista linjoista ja unohtaa pienen pienet asiat, jotka ovat näihin suuriin linjoihin sidonnaisia. Ei kai kukaan oman elämänsäkään päätöksiä tee sillä tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

Kivaahan kaikille olisi jakaa, mutta mistä jaat kun ne vähät otetaan pois.Kokoomus on tiettävästi puolueesi ja puolueesi leikkaa kuntien menoja isolla kädellä tänä ja tulevina vuosina.Onko kokoomuksen kunnallispolitiikka ristiriidassa valtiollisen politiikan kanssa.Luulen kyllä, että olet vielä niin nuori ja sinisilmäinen, että et ymmärrä kaikkea.

Koska kovasti haluat antaa kaikille, niin kirjoitappa siitä mistä aiot varat hankkeisiin kerätä???Kokoomushan ne nytkin leikkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Olet pihalla kun lumiukko näistä asioista.

Emmi Nuorgam kirjoitti...

Ei kysymys ole siitä, että haluaisin jakaa kaikille ja syleillä maailmaa, vaan siitä, että haluaisin tehdä päätöksiä ymmärtäen mitä ne tarkoittavat.

Kyllä jokainen lautakunta ja hallinnonala joutuu tekemään leikkauksia ja kantamaan vastuun yhtälailla huolimatta puoluekirjasta. Itse olen tyytyväinen tämän päivän koulutuslautakunnan kokoukseen, jossa ei esimerkiksi suostuttu supistamaan tuntikehyksestä montaa sataa tuntia per viikko pois, kun ei tiedetty mitä se tarkalleen tarkoittaa. Niin minun mielestäni päätökset pitäisi tehdä; ymmärtää päätösten seuraukset.

Mitä nuoruuteni tulee, niin en ole koskaan väittänytkään olevani konkari ja tietäväni kaikesta kaikkea. Ei se ole tarkoituskaan. Aina välillä tekee hyvää kaikille osapuolille joutua selvittämään asioita niin maan perusteellisesti; tästä voi kokeneempikin kunnallispoliitikko oppia jotain.

Niin ja mitä näihin hankkeisiin tulee, tuntuu käsittämättömältä laittaa kaupungintalon edustalle tulevaan veistokseen toista sataa tuhatta, kun peruspalveluista joudutaan samalla leikkamaan kuluja ja tietoisesti heikentämään palveluja, maksaa jäähallin harjoitusvuoroista, kun koululaisia ei ole sinne varaa kuljettaa tai maksaa oman kaupungin sisällä koulujen tilavuokria huikeita summia. Tälläisia kokonaisuuksia tulisi mielestäni miettiä, mutta nyt se on vaikeaa kun eri menoeristä vastaavat eri hallinnot. En tiedä onko tämä sitten sitä sinisilmäisyyttä, joku viisaampi sen voi kai selvittää.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitus tyylisi haiskahtaa ruskealta kieleltä.Vaiktuksia on varmasti mietitty.Ongelmana on yksinkertaiset luottamusmiehet.Mitä ylpeilyn aihetta on päätöksessä, jossa ei leikata mitään vaikka niin tarvisi tehdä?Esitä, että mistä otat rahat tilalle.Yksinkertaisen luottamushenkilön tunnistaa siitä kun kaikkea luvataan, mutta mistään ei osata antaa tilalle mitään. Tiedoksesi, että sisäinen vuokra on "leikkirahaa",joka kiertää yksiköissä tehokkuuden takia.Ei sillä mitään säästöjä aikaan saada.Kirjoitat asioista, joista et tiedä mitään.

Emmi Nuorgam kirjoitti...

Niin no toisaalta, mihin luottamushenkilöitä oikeastaan edes tarvitsee? Annetaan virkamiesten oman alansa asiantuntijoina tehdä kaikki päätökset, ettei kukaan maalaisjärkeen tukeutuva pääse niitä sörkkimään! Ja näin maailma pelastuu.