Emmin (ihana) elämä löytyy nyt Wordpressistä. Selaimesi siirtyy sinne automaattisesti ihan hetken kuluttua.

Jos automaattinen uudelleenohjaus ei toimi, klikkaa itsesi osoitteeseen http://emminuorgam.wordpress.com/ ja päivitä kirjanmerkkisi.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Selvennyksen vuoksi

Niinkuin totesin, niin ei, en pidä kaikkia romaneja varkaina tai lusmuilevina siipeilijöinä. Mutta niin kuin on olemassa suomalaisia lusmuilijoita, on olemassa romanitaustaisia lusmuilijoita (suomalaisiahan hekin ovat), intialaisia lusmuilijoita ja ranskalaisia lusmuilijoita.

Ylipäänsä lusmuilu on mielestäni sellainen asia ja elämäntapa joka on väärin ja tuomittavaa, oli lusmuilijan kansalaisuus mikä tahansa. Juuri tänään Nuorisolautakunnan koulutustilaisuudessa puhuttiin perheen ja työelämän yhdistämisestä ja sen haasteista, ja esille tuotiin romanien mentaliteetti työnteossa. Nyt joku voisi sanoa etteivät ne mitään töitä tee, mutta kyllä hevoskauppa tai autojen maahantuonti on työtä siinä missä virastossa istuminen tai myyjän työt. Ja henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kukin tehköön työkseen mitä haluaa kunhan viihtyy ja pystyy elättämään itsensä ja perheensä.

No takaisin siihen romanien työntekoon. Romanisuvuissa perhe on hyvin tärkeä ja lapset otetaan mukaan elämään siinä missä muutkin perheenjäsenet. Kati Marjamäki Lempäälästä kertoi elävän esimerkin Australiasta, jossa kesäloman alettua lapset menevät vanhempiensa mukaan töihin tekemään kaikkea mitä kykenevät tekemään. Liikuntavälinekaupassa auttavat asiakkaita tai virastossa kopioivat papereita. Tälläinen työnteko, josta siis ei makseta palkkaa vaan joka perustuu vapaaehtoisuuteen, ei voi missään määrin olla haitallista lapsille tai heidän kehitykselleen. Päin vastoin, uskon että vastuun antaminen auttaa lasta kehittymään oikeaan suuntaan.

Romaniperheissä asiat tehdään hieman samalla tavalla; lapset ovat mukana työnteossa pienestä pitäen. Vaikka työntekokulttuuri on erilainen, niin ei vastuun antaminen voi olla väärin. Itse tunnen monia oikein fiksuja ja meidän suomalaissyntyisten mielestä oikeissa töissä käyviä romaneja, enkä siis voi hyvällä tahdollakaan yleistää kaikkien romanien olevan niitä mustalaisia.

Kuriositeettina voin kertoa vitsailevani aina silloin tällöin myös maahanmuuttajien, homoseksuaalien tai autokauppiaiden kustannuksella, enkä silti pidä homoutta sairaana tai maahanmuuttajia raiskaajina. Paradoksaaleinta tässä on se, että tabuja kannustetaan rikkomaan, mutta ei kuitenkaan liikaa ettei kukaan vihastu.(Vähän kuin tämä Perussuomalaiset vastaan kaikki muut -tyylinen maahanmuuttajakeskustelu..) Luulisi nyt ennenkaikkea kärjistämisen ja huumorin rikkovan niitä raja-aitoja! Jos "tavallisten suomalaisten" kustannuksella saa pilailla, niin mikä tekee romaneista, maahanmuuttajista tai homoseksuaaleista niin erilaisia, ettei heidän kustannuksellaan saa?

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sterotyyppeihin perustuvien vitsien ongelma on juuri siinä, että ne kuvaavat todellisuutta välistä liiankin hyvin. Esimerkiksi missejä voidaan sanoa sivistymättömiksi bimboiksi, koska he (useimmiten) todella ovat sellaisia, kuten viime kisoissa kuullut "Suomi itsenäistyi vuonna 1952" lausunnot todistavat.

Entä mustalaiset? Rainer Friman kehoitti "veljiään" menemään töihin ja tämä kirvoitti heiltä lausuntoja, joissa todettiin työnteon uhkaavan mustalaiskulttuuria. Ja sitten vielä ihmetellään miksi mustalaiset kuvataan vitseissä "työrajoitteisiksi", kuten poliittisesti korrekti ilmaisu kuuluu.