Emmin (ihana) elämä löytyy nyt Wordpressistä. Selaimesi siirtyy sinne automaattisesti ihan hetken kuluttua.

Jos automaattinen uudelleenohjaus ei toimi, klikkaa itsesi osoitteeseen http://emminuorgam.wordpress.com/ ja päivitä kirjanmerkkisi.

keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Kertokaahan viisaammaksenne

Että miten syödään terveellisesti ja ekologisesti ilman kuuden tonnin kuukausituloja?

Sattumalta joulukuussa rahat hupenevat johonkin käsittämättömään reikään ja näin puolen kuun paikkeilla tili on lähinnä miinuksella. Luojalle kiitos että suuri osa kämppikseni (joo, ei olla edelleenkään päästy yhteisymmärrykseen siitä miksi toisiamme kutsumme) kuukausituloista menee ihastuttavaan virvoitusjuomaan light-colaan. Tai kiitos ja kiitos, eipä siitä muuta konkreettista iloa ole, kuin että jokainen kaappi ja nurkka pullistelee tyhjiä pulloja. Ja pulloista saa rahaa!

Kävin siis tänään kaupassa viemässä pulloja ja ostamassa ruokaa, koska muutaman päivän sairastamisen aikana tonttu ei ole käynyt täyttämässä ruokakaappeja. Ei muuten ole hääviä sekään, jos on pakko käydä kyttäämässä kuka on kiltti ja kuka ei, voisi edes tuoda ruokaa mukanaan.
Any way, tajusin kun laskeskelin pennosiani, että ruoka on hillittömän kallista. Parempi kai myöhään kun ei milloinkaan..

Lähikaupassamme K-Extra Salsassa Fredalla oli myynnissä kahta laatua tomaatteja, espanjalaisia joiden kilohinta oli kahden euron tietämillä ja suomalaisia luomutomaatteja joiden kilohinta oli muutaman sentin vajaat viisi euroa. Nyt, jos haluaisi syödä tomaatteja, jotka maistuvat muulta kuin mullalta ja olisivat kotimaista luomutuotantoa, niistä joutuisi maksamaan enemmän kuin isosta kaljasta. Koska en periaatteesta osta ulkomaalaisia vihanneksia, upposi jo niihin kotimaisiin tomaatteihin enemmän kun sain pullokuormastani.
Entä jos kaikilla ei ole angstia ulkomaisia vihanneksia kohtaan? Jonkunhan niitäkin on ostettava.

En voi sietää porsaanlihaa, ja naudanliha oli hämmentävän kallista sekin, joten päädyin ostamaan kalaa. Hölmö kun olen, luulin kalan olevan edullista, suurinosa siitä tulee kuitenkin kotimaasta ja ravitsemusterapeutit kilpaa nillittävät kalan syömisestä.
Ensinnäkään, koko kaupassa ei ollut kuin vakuumipakattua kirjolohifilettä, valmiiksi marinoitua kirjolohisuikaletta ja lämminsavulohta. Lohta, lohta ja lohta. Yhdenkään paketin kilohinta ei ollut yksinumeroinen, ei siten että tietäisin oliko lihapakettienkaan. Ostin kirjolohifileitä paketin joka maksoi yli 5€. Kirjolohifileitä. Yli viidellä eurolla.
Sanomattakin lienee selvä, että lohi ei ollut mistään kotoisin.

Siinä pyöriessäni kaupassa mietin miten suurta turpaan vetämistä on joka ikisen Olet mitä syöt! -ohjelman hannapartasen liioiteltu kauhistelu kun kaapissa on venhäjauhoja tai joku syö pelkkiä hampurilaisia. Onko se mikään ihme että syö, jos se tulee tuhat kertaa halvemmaksi. Sillä rahalla jota tänäänkin kauppaan meni, olisi kaksi ihmistä syönyt Mäkissä enemmän kuin helposti.

Ei sillä muuten väliä olisi, mutta joulun jälkeen häviävät tästä taloudesta kaikki suklaat, pitsat ja pullaleivät. Kai sitä väkisinkin laihtuu kun rahat on loppu jo kuun kymmenes päivä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa tutulta...
Minä pyöritän suomalaista ravintolaa ja talvikausi täytyy pitää silmiä kiinni niiden espanjalaisten eväiden kohdalla, koska muuten hinta-angsti iskee. Lohtuna voin todeta, että tällä hetkellä kotimainen kiinankaali on erittäin hyvää ja n. puolet espanjalaisen jäävuorisalaatin hinnasta. Kotimaiset luomuviljatuotteet ovat kaiken kaikkiaan edullisia ja tautisen hyviä - kokeile spelttiryynejä (keitettynä salaattiin esim. paistetun kanan kanssa) ja hiutaleita puuroina. Kiksi on siinä, että pitää malttaa hauduttaa riittävän pitkään ja lisätä loraus kermaa vesipuuroon. Opiskeluaikana minä "muhitin" aamupuuroni niin, että illalla keitin puoli litraa maitoa, lisäsin ryynit ja iskin kattilan pakasteboksiin yön ajaksi muhimaan. Aamulla puuro oli haaleaa ja pehmeää, mutta annos kaipasi ehdottomasti kaksi syöjää :) Kotimaiset pakastemarjat sopivat puuron kanssa erittäin hyvin, mutta mistä niitä saisi pieninä annoksina sopuhintaan? Minä tuotan itse omat luomumarjat ravintolaan ja joka kevät pelätään marjojen loppumista, koska vastaavia tuotteita ei ole kuin ihan älyttömillä kilohinnoilla, jos ollenkaan.
Sitkeyttä luomutuotteiden etsintään ja kotimaisten tuotteiden arvostukseen!
P.s. Maatalousyrittäjiä on turha kalleista tuotteista syöttää - suoraan tiloilta tavaraa saa erittäin edulliseen hintaan, mutta valitettavasti useimmiten vain sesonkiaikaan, vrt. mansikka heinäkuussa 2,5 €/kg, talvella pakastettuna 9 €/kg (taisi olla sitäpaitsi ulkolaista)

Emmi Nuorgam kirjoitti...

Hienoa että on vielä ravintoloita jotka tekevät ruokaa suomalaisista raaka-aineista! Ansaitset hatun noston. :)

Ja kiitos vinkeistä, täytyy laittaa korvan taakse.