Emmin (ihana) elämä löytyy nyt Wordpressistä. Selaimesi siirtyy sinne automaattisesti ihan hetken kuluttua.

Jos automaattinen uudelleenohjaus ei toimi, klikkaa itsesi osoitteeseen http://emminuorgam.wordpress.com/ ja päivitä kirjanmerkkisi.

torstai 12. helmikuuta 2009

Edustuksellista demokratiaa my ass

Tämä viikko on ollut aivan järjetöntä hullunmyllyä ja hulinaa. Tänään kaupunginvaltuuston esityslistalla oli mm. Asuntilan koulun laajennuksen "supistaminen" niin kuin hienosti sanotaan. Tämän vuoden budjettia on siis jouduttu karsimaan, ja hieman reilun miljoonan hanke niistettiin pois kun taas yli kymmenen miljoonan huonosti valmisteltuun, suunniteltuun ja toteutusvaiheiltaan aivan alkeellisessa tilassa olevaan Lukio-ammattikoulu-projektiin rynnättiin päätä pahkaa.
Tämä siis huolimatta siitä, että kaupunginjohtaja Sivunen ilmoitti avajaisten olevan 1.6.2011, vaikka kaavaa ei vielä ole vahvistettu, suunnitellut maa-alueet eivät ole kaupungin täydellisessä omistuksessa tai rahoituskaan selvää. Mutta kukapa ei haluaisi asua lukion pihassa ja katsella omasta ikkunasta biologian tunteja?

Budjettikeskustelu on pitkin viikkoa kulminoitunut Asuntilan koulun rakennussuunnitelmiin, vaikka listalla oli myös muuta. Terveyskeskuksen monen kymmenen miljoonan laajentaminen meni heittämällä läpi, kuten Kurun vanhustentalohanke. Taistelusta tehtiin "inhimilliset vastaan oikeat poliitikot" -tyyppinen valtapeli, mikä nyt valitettavasti ei edes kovin yllätä.

Valtuustosalissa esitettiin tänään siis seuraavanlainen farssi:

Veittijärven alakoulu on tällä hetkellä jaettu kahteen toimipisteeseen; Asuntilaan ja Veittijärvelle. Asuntilaan rakennettiin jokunen vuosi takaperin koulutilat ykkös-kakkosluokkalaisille ja perinteiseen ylöjärveläiseen tapaan tilat olivat jo valmiiksi ahtaat. Tämän lisäksi koulurakennuksessa ei ole taito- ja taideaineille opetustiloja saatikka sisäliikuntamahdollisuutta. Tällä hetkellä oppilaat kuljetetaan 1,6 km päässä olevaan Veittijärven alakouluun liikuntatunneille.

Veittijärven koulu on alunperin tarkoitettu 3-sarjaiselle oppilasrakenteelle eli käytnnössä jokaista luokka-astetta pitäisi olla kolme kappaletta; kolme ykkösluokkaa, kolme kakkosluokkaa jne. Tällä hetkellä koulut kuitenkin toimivat opetustiloina nelisarjaiselle oppilasjärjestelmälle, eli jokainen voi itse laskea montako luokkaa on käytännössä ilman kunnollisia opetustiloja. Sen lisäksi Veittijärven koulussa on opetuksessa verrattaen monta uskontoa; ainakin evankelis-luterilainen kirkko, ortodoksinen kirkko, katolinen kirkko ja ET. Sen lisäksi Veittijärven koululla on ollut mahdollista aloittaa A2-kielenä ruotsinkieli ainoana alakouluna Ylöjärvellä. Veittijärvellä on myös keskusta-alueen erityisopetus-ryhmä. Järkikin sen kai sanoo, että tilaa on liian vähän.

Nyt valtuusto teki päätöksen, jossa vuokrataan bussi ja kuljettaja moneksi vuodeksi käyttöön, hakemaan ja viemään Asuntilan ja Veittijärven oppilaita Metsäkylään Topin tuvalle (välimatka noin 9 km) saamaan pienryhmäopetusta ja taas takaisin. (virkamiehet ovat laskeneet bussin kustannuksiksi 23000€/vuosi!). Tämä on tietysti vain väliaikaisratkaisu sillä kahden vuoden kuluttua Elovainiolle tontille jota ei omisteta ja johon ei ole kaavaa, on pykätty hieno lukio-ammattikoulu johon ei ole rahoituskaan kunnossa. Kun lukiolaiset siirtyvät nykyiseltä lukiolta (400m Veittijärven koululta) Elovainiolle tähän uuteen kouluun, jaetaan Veittijärven alakoululaiset siten, että ykkös-kakkoset ovat Asuntilassa (jossa edelleenkään ei ole taito- ja taideaineopteustiloja saatikka liikuntasalia), kolmos-neloset Veittijärven koululla ja vitos-kutoset lukion tiloissa yhdessä Moision yläkoululaisten kanssa.

Lukion tilat eivät ole suunniteltu luokka-muotoiseen opiskeluun, eli ne jouduttaisiin saneeraamaan ennen muuttoa. Sen lisäksi lukiolla ei ole välituntialuetta, vaan se on yhteinen Moision yläkoulun kanssa. Välituntialueella ei ole alakoululaisten tarpeisiin vastaavia leikkimisalueita, eli mahdollisuutta riehua välituntisin liika energia pois tai edes päästä pakoon yläkoululaisia. Kaikki jotka ovat Y-lukion käyneet, tietävät myös että Moision yläkoululaiset tupakoivat koulun pihassa opettajien "huomaamatta". Myös ruokala olisi yhteinen yläkoulun kanssa. Kysynpä vaan, että miten vitos-kutoset saisivat olla loppuun asti lapsia niin kuin heidän kuuluisi saada olla?

Eivät mitenkään. Veittijärven koulun oppilaat joutuvat tulevassa tilanteessa ottamaan aivan liikaa vastuuta omasta oppimisestaan kun opettajat, tilat ja muu henkilökunta vaihtuu vähintää kahden vuoden välein. Heidän pitää myös huolehtia siitä, että ovat oikeassa kaupunginosassa ja bussissa oikeaan aikaan. Mihin niitä välituntialueita toisaalta tarvitseekaan, kun välitunnit kulutetaan ekologisesti bussissa istuen?

Keskustelussa väitettiin myös että Asuntilan koulun tilat jäisivät tyhjilleen kun uusi lukio on valmis. Asuntilan-Veittijärven alueen ikäluokat tulevat kasvamaan tulevina vuosina jopa sataan lapseen per luokka-aste, jolloin on varmasti tarvetta päivähoitopaikoille ja perusopetustiloille. Sen lisäksi Asuntilan koulun liikuntasalia olisi ollut mahdollista käyttää myös iltaisin ja viikonloppuisin, ottajia salivuoroille olisi varmasti ollut. Nyt on turha Asuntilan alueenkaan haaveilla salibandy- tai aerobic-tunneista omalla kylällä.

Hieman myös hämmentää ajatus siitä, että lukion tiloihin tulisi ainoastaan alakoululaisia; mihin katosi tilat jotka ovat luvattu Musiikkiopistolle? Musiikkiopisto on kärsinyt tilanpuutteesta jo 80-luvulta lähtien eikä uutta Musiikkitaloa tulla rakentamaan. Heille sen sijaan varta vasten luvattiin tilaa lukiolta. No, saapahan Musiikkiopisto taas jäädä nuolemaan näppejään sillä lisätilaa ei ole tulossa.

Mielenkiinnolla myös odotan sitä hetkeä, kun Asuntilan kiitettävän aktiivinen vanhempainyhdistys tajuaa päätöksen olevan kunnallisvalituskelpoinen; Veittijärven alakoulun oppilaskunnan hallitusta ei esimerkiksi ole missään vaiheessa kuultu. Tämä kuitattiin yksinkertaisella olan kohautuksella; eiväthän ne lapset mitään tajua, kyllä ne sopeutuu ja oppiihan apinakin temppuja kun on pakko. Mikä ihailtava näkökulma asiaan, jossa punnitaan koko Ylöjärven koulutuspolitiikan tulevaisuus.

Käyttövarojen supistaminen johtaa siihen, ettei jakoryhmiä voida enää perustaa. Tämä siis tarkoittaa pahimmassa tapauksessa sitä, että samassa ryhmässä on aina väistämättä yli 30 oppilasta ja kaikki saavat perusopetusta; lahjakkaat kyllä oppivat sen minkä heille opetetaan mutteivat pääse hyödyntämään lahjojaan ja heikommat oppilaat tippuvat kelkasta. Kelkasta tippuminen ei näy vuoden eikä kahden päästä vaan yläkouluun siirryttäessä kun perusosaaminen on hataraa ja pitäisi silti oppia uutta. Sanokaa minun sanoneen, Ylöjärven erityisopetustarpeet tulevat kasvamaan seuraavina vuosina. Ja aivan kuin tämä ei olisi tarpeeksi, myös perusopetuksen henkilöstöä tullaan vähentämään. Mikä loistava yhdistelmä, suuret ryhmäkoot ja liian vähän henkilökuntaa.

On aivan käsittämätöntä että tämän vuoden supistukset tehdään lasten kustannuksella, sillä lapset ovat, niin kliseistä kuin se onkin, Ylöjärven tulevaisuus. Nyt päätös tehtiin ajatellen tätä vuotta ja omaa valtuustokautta, eikä pohdittu asioita pitkäjänteisesti ja huolella. Joku viisas valaisi minua miksi tähän lopputulokseen on tultu; lapset eivät äänestä mutta terveyskeskuksessa käyvät aikuiset äänestävät! Surullista mutta totta.

Alla listaus äänestystuloksesta. Jaa antoi äänen hallituksen tekemälle pohjaesitykselle jossa Asuntilan kouluun ei tehdä vaadittavia muutoksia ja Ei Eeva Lauronen-Välimäen tekemälle muutosesitykselle jossa Asuntilan koulua olisi laajennettu.

Jaa 25
Tyhjiä 2
Ei 24

Yhteensä 51

Kokoomus

Hankala JAA
Kotiranta JAA
Telemäki EI
Hämeenoja JAA
Konttinen EI
Lahtinen EI
Luojus JAA
Lehtonen JAA
Ojares JAA
Papinsaari JAA
Sippola EI
Taivalsaari JAA
Teivaala JAA
Vilén JAA

Keskusta

Tienari EI
Arola EI
Hakamäki EI
Lauronen-Välimäki EI
Mattila EI
Mäki-Ventelä EI
Niemelä EI
Sarvijrvi EI
Tahlo EI
Törmälä EI
Ylijoki EI

SDP

Peltola S JAA
Peltola K EI
Ahde JAA
Ahonen JAA
Henriksson JAA
Jylhäsalo JAA
Kallio JAA
Lamminen EI
Joensivu JAA
Mäkinen TYHJÄ
Nevala JAA
Törmä JAA
Virtanen TYHJÄ

VAS

Schali JAA
Kesseli JAA
Järvinen JAA
Katajisto JAA
Leponiemi JAA
Repo JAA

VIHR

Kytömäki EI
Sorsa EI
Kampman EI
Riihikoski EI

KD

Hautakangas EI

PS

Savio EI

2001+

Johansson EI

---

Ps. Aika moni näistä valtuutetuista ovat allekirjoittaneet Allianssin Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun. Nämä ovat ilmeisesti niitä kuuluisia vaalilupauksia.

---

Keskustelun parhaat:

Matti Hursti
"Kyllä lukion opetusluokkiin mahtuu helposti kolmekymmentä aikuistakin."

Petri Konttinen
"Näyttää siltä että meitä valtuutettuja koskettavat enemmän terveyskeskus ja vanhustentalo kuin lapset, eli näköjään meidä oma tulevaisuus."

Anssi Repo
"Asuntilan koulu on vain vaalitemppu, iltalypsyn omainen lisäys talousarvioon."

Leena Hautakangas
"Kyllä silloin 40 vuotta sitten neljäkymmentä oppilasta mahtui samaan luokkaan, mutta nykyään lapset ovat erilaisia ja niihin tarpeisiin täytyy vastata."

Leena Törmälä
"Aina kun on raha kyseessä niin inhimillisyys loppuu."

Kalle Leponiemi
"Ei tässä millään tunteella mennä, vaan järjellä. Kyllä 70-luvulla tehtiin oikeaa politiikkaa kun vasemmisto kyykytti oikeistoa ja unohdettiin kaikenmaailman inhimillisyydet!"

Satu Telemäki
"Nyt näitä väliaikaisratkaisun kustannuksia on todella seurattava, jotta ensi kerralla todella tiedetään mistä puhutaan."

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä on hienoa että kerankin Asuntilan A-luokan väki sai turpiinsa kun eivät saaneet koululaajennusta läpi vaikka kuinka nämä hellanlettas tädit sitä vinkuivat .Täältä metsäkylästä on kuulkaas kuljettu jo vuosia Topintuvalle koulua varten joka ei muuten kelvannut edes Pakolaisaten majapaikaksi .
Nyt tiedätte A-luokan väki miltä tuntuu kun Metsäkyläläisiä on aina kohdelltu Ylöjärven hallinnossa B-luokan Kansalaisina, vaikka verot ja omakotitalomme maksamme ihan itse.Ihme että yleensä Metsäkylän tämän hetkinen Koulun laajennus saatiin läpi valtuustossa . kiitos siitä aikaasaaville metsäkylän edustajille valtuustossa.

PS. kyllä niille teidän kakaroille tekee hyvää pieni liikunta veittijärven koululle asti jopa!!!
jotenka lopettakaan se bussikuljetuskin pikaisesti.ei täällä metsäkylässä kakaroita kuskata bussilla varsinaisen koulun ja Topintuvan välilläkään saavat hyvää liikuntaa siinä samalla.

Anonyymi kirjoitti...

olrtko sinäkimn joku täysidiootti vai muuten vähä-älyinen tyhmä ämmä pidäppä turpa kiinni asioista joista et tiedä mitään ja jotka tollaselle ämmälle ei todellakaan kuulukkaaaaaaan

Anonyymi kirjoitti...

Metsäkyläläisellä loppui selvästikin "työkalut" asian puimisessa, kun alkoi käyttää "sivistysanastoaan".
- Säälittävä tapaus! Emmi, älä välitä!

Sanna Leinonen kirjoitti...

Hieno kirjoitus jälleen kerran. Piti tulla katsomaan, kun oikein vanhempainyhdityksen kiertokirjeessä kehoitettiin tulemaan :)

Toivoisi vain, että nuo Metsäkyläläisetkin kirjoittaisivat omalla nimellään. Aika käsittämätöntä, että kun oman kylän asioita vihdoin saadaan siellä kuntoon, niin vielä jaksetaan kadehtia toisia. No meitähän on jokaiseen junaan.

Emmi Nuorgam kirjoitti...

Kysymys ei ole missään vaiheessa ollut siitä että jonkun kaupunginosan lapset olisivat parempia kuin toisten, vaan siitä että lasten on saatava olla lapsia ja he ovat oikeutettuja saamaan parhaan mahdollisen perusopetuksen huolimatta siitä missä asuvat.

Hieman hämmentävä on ajatus siitä että kaikki kuljetukset lopetettaisiin; kyllä 10 km alkaa olla jo vähän kipurajojen ylikin kun puhutaan pienistä koululaisista.

Liikunta-aspekti sinällään on hyvä, mutta toisaalta kolikolla on myös kääntöpuoli: kun matka-ajat pitenevät, myös koulupäivät pitenevät ja silloin koulu-vapaa-aika-uni-vuorokausirytmi ei ole tasapainossa. Edelleen, tämäkään ei palvele perusopetuksen tavoitteita ja tarkoitusta eli sitä että lapsi oppisi parhaalla mahdollisella tavalla ja tehokkuudella läpi koulupäivän.

On ikävää että toisia kadehditaan niin kovin, että ollaan valmiita tekemään se lasten kustannuksella. Lapset kuitenkin ovat päätöksiin (toisinaan valitettavasti) syyttömiä.

Käsittääkseni Metsäkylän koulun laajennus hyväksyttiin yksimielisesti, että kyllä se tilan tarve on huomioitu ihan koko valtuustossa..

Ps. Hyvän netiketin mukaisesti toivoisin että jatkossa kommentointi tehdään omalla nimellä ja asiattomuudet jätetään omien seinien sisäpuolelle. En halua, enkä jatkossakaan aio valvoa kommentointia, sillä uskon että aikuiset ihmiset kykenevät henkilökohtaiseen ennakkosensuuriin itsekin.